Frankovka modrá
Frankovka Modrá je ľahšie menej výrazné červené víno. Sýta červená farba môže prechádzať až do ohnivo tmavých rubínových tónov. Vo vôni prevažuje škorica a zrelé višne, doplnené záhadným dymovým podtónom, ďalej je to kôstkové ovocie alebo vlašské orechy. Pri najteplejších ročníkoch sa do vôní vkráda aj krásna sladkastá vôňa prezretých malín, či černíc. Typická chuť Frankovky je príjemne drsná a korenistá, obohatená nenápadnými dymovými tónmi, zanecháva dlhotrvajúci a výrazný vnem na podnebí. Môžeme v nej nájsť aj chuť škorice alebo horkej čokolády.
Frankovka Modrá sa hodí ku korenistým jedlám z tmavého mäsa, ku grilovaným a pečeným jedlám z hydiny a predovšetkým k divine. Ideálnym partnerom je k hovädziemu a teľaciemu steaku, anglickej roštenke, sviečkovej, teplej šunke, či údenému jazyku. Dá sa skombinovať aj s tvrdým plesňovým a údeným syrom alebo cestovinou.